Wat is hoogsensitiviteit?

HSP-magazine gaat in op zaken rondom hoogsensitiviteit. Hsp staat voor hoog sensitief persoon, het is een term die steeds meer besproken wordt tegenwoordig. Eén op de vijf mensen is hoogsensitief. Dit is een persoonlijkheidskenmerk: je hersenen verwerken prikkels anders dan anderen. Je krijgt veel meer informatie binnen en verwerkt die ook diepgaander. Daardoor moet je meer rust nemen dan anderen, om alle informatie te plaatsen. Pas dan is er weer ruimte voor nieuwe indrukken.

hsp-ers hebben gevoelige zintuigen
hsp-ers hebben gevoelige zintuigen

In de praktijk betekent het vaak dat hsp-ers gevoelige zintuigen hebben. Ze kunnen daardoor erg genieten van kleine dingen en ze kunnen zich goed inleven in anderen. Het kan soms ook teveel zijn: geluid wordt van alle kanten waargenomen, het is gauw te hard en te veel. Licht kan snel te fel zijn, de temperatuur kan snel te hoog of te laag zijn. Ook zijn hoogsensitieve mensen gevoelig voor sfeer en de emotionele toestand van anderen. Hsp-ers hebben veel spiegelneuronen: ze kunnen erg opgaan in de gevoelens van anderen. Ze zijn erg begripvol maar kunnen daardoor hun eigen gevoelens weleens vergeten.

Meerennen met de rest

Het is belangrijk dat hoogsensitieve mensen zich bewust zijn van hun persoonlijkheidskenmerk. Het betekent namelijk, dat je niet zomaar mee kunt rennen met de rest. Je hebt meer tijd alleen nodig om alle indrukken te verwerken. Vaak wordt dit als een last ervaren: waarom kunnen andere mensen wel drie afspraken achter elkaar hebben en ik niet? Veel hsp-ers zullen in eerste instantie proberen om hetzelfde tempo aan te houden als niet-hsp-ers. Helaas volgt daarop vaak overprikkeling, waardoor je allerlei klachten kunt krijgen. Als ze echter leren om op tijd hersteltijd in te plannen, is er meer ruimte om te genieten van alle positieve kanten.

Elaine Aron, de grondlegger van het begrip hsp

Het voordeel van hoogsensitiviteit is dat je veel waarneemt, verbanden kunt leggen en creatieve ideeën kunt ontwikkelen. Het nadeel is, dat je eerder ‘vol’ zit en rust moet nemen. 

Elaine Aron, een Amerikaanse psychotherapeut en wetenschappelijk onderzoeker, heeft het begrip hsp geïntroduceerd. Zij heeft een aantal boeken over het onderwerp geschreven, met een test met vragen. Veel mensen herkenden zich hierin en hebben veel gehad aan haar boeken. Maar niet iedereen accepteert het als een gegeven. Psycholoog Bram Bakker zegt bijvoorbeeld in het NRC dat hij het flauwekul vindt om een label als hsp te gebruiken. “Mensen moeten niet zelf zo’n diagnose gaan stellen”. Hij vindt de test niet betrouwbaar genoeg.

Er is hersenonderzoek gedaan dat bewijst dat hsp-ers informatie diepgaander verwerken.

Toch krijgt hsp steeds meer draagvlak, ook onder coaches en hulpverleners. Er is hersenonderzoek gedaan dat bewijst dat hsp-ers meer informatie ontvangen en die ook diepgaander verwerken dan niet hsp-ers.

Hoogsensitiviteit goed voor voortbestaan soort

Biologisch gezien is het heel goed voor het voortbestaan van de soort dat een gedeelte hoogsensitief is. Er wordt eerder gevaar gesignaleerd, nieuwe situaties worden behoedzaam tegemoet getreden. Niet alleen bij mensen is 20% hoogsensitief, ook bij dieren is dit zo!

4 gedachten over “Wat is hoogsensitiviteit?”

  1. Dank je wel voor het maken van een tijdschrift. Dat was hoog tijd. In Elaine Aron’s boek noemt ze de HSP mensen ook wel de ‘Priestly advisor’, de persoon achter de krijgers, de generaals, de leiders in de wereld of bedrijfsleven zodat die steeds een persoon hebben om te reflecteren, de strategie te bedenken of geen impulsieve acties ondernemen waar ze later spijt van hebben. Mooi, toch?

  2. Mooie foto bij dit artikel.
    Ik begeleid HSP’ers met paarden, omdat ik, uit eigen ervaring, paarden en HSP een prachtige combinatie vind.
    Bij deze sensitieve dieren in de natuur kom ik tot rust.
    Een mooie quote (bij “mijn paardenoog” foto) “You see a horse with your eyes, but you feel a horse with your soul”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *