Tien talenten van hooggevoelige mensen

1. Goed waarnemingsvermogen

Omdat hsp’ers (hooggevoelige personen) erg gevoelig zijn voor de omgeving, merken ze dingen op voordat anderen dat doen. Ze nemen niet alleen subtiele dingen in de omgeving waar, maar ook emoties en omgangsvormen van andere mensen. Hsp’ers hebben vaak goed in de gaten wat er speelt.

2. Genieten 

Hsp’ers kunnen enorm genieten van kleine dingen, van smaken, geuren, natuur, kunst en fantasie. Ze hebben niet veel nodig om het naar hun zin te hebben. Ze zijn goed in het creëren van een fijne sfeer. 

3. Anderen begrijpen

Het brein van hoogsensitieve mensen is ingericht op het zien van de gevoelens van anderen. Ze kunnen vaak veel begrip opbrengen voor anderen en zijn in staat om echt contact te maken. Ze kunnen vaak goede gesprekken hebben waardoor de ander zich begrepen voelt.

4. Het grotere geheel overzien

Omdat hsp’ers informatie diepgaand verwerken, leggen ze verbanden en zien ze samenhang. Zo kunnen ze vaak het grotere geheel overzien en wijze adviezen geven. Omdat ze niet direct actie ondernemen, maar eerst de situatie analyseren, nemen ze weloverwogen beslissingen.

5. Sterke intuïtie

Hsp’ers nemen veel prikkels waar, ook onbewust. Daarom hebben ze vaak een goede intuïtie en kunnen ze goede beslissingen nemen op gevoel. Dit is trouwens wel een talent dat ontwikkeld moet worden, want sommige hsp’ers negeren hun intuïtie om maar mee te doen met de rest.

De fijne kanten van hoogsensitiviteit

6. Zelfreflectie

Hoogsensitieve mensen besteden veel tijd aan het over­denken van dingen die gebeurd zijn. Ze onderzoeken het van alle kanten en maken zo het beeld van de situatie compleet. Dit doen ze ook over hun eigen acties en onderzoeken hoe het volgende keer beter kan. Ze staan erg open voor coaching en verbeteren zichzelf daar echt door.

7. Verantwoordelijkheid nemen

Zien hoe het beter kan, zorgen dat het op tijd af is, de hsp-er voelt zich erg verantwoordelijk. In werksituaties heeft de hsp-er zijn werk goed en op tijd af. Ook ziet hij het belang van de groep heel goed, en vindt dat vaak belangrijker dan zijn eigen belang.

8. Creativiteit

Omdat er zoveel gebeurt in het hoofd van hsp’ers, vinden ze vaak hele creatieve oplossingen. Ze kunnen vaak goed visualiseren en fantaseren en verzinnen hele scenario’s bij verschillende situaties. Ze leggen verbanden, zien mogelijkheden, en laten zich niet zo gauw leiden door hoe het doorgaans gaat.

9. Diepzinnigheid

In rust nadenken over verschillende zaken, dieper ingaan op dingen, niet zoveel hebben met materialisme, dat is kenmerkend voor hoogsensitieve mensen. Door hun sterk ontwikkelde voorstellingsvermogen en fantasie willen ze graag dieper ingaan op zaken. Hsp’ers houden vaak van rust en stilte en denken graag na.

10. Zorgzaamheid

Het welbevinden van anderen is belangrijk voor hsp’ers. Ze krijgen veel voldoening ervan om anderen gelukkig te zien en leven mee met minder goede tijden. Ze hebben goed inzicht in waar de ander behoefte aan heeft en willen daar vaak graag aan voldoen.

Meer lezen?

3 reacties op “Tien talenten van hooggevoelige mensen”

 1. Mij is vaak verteld dat ik hooggevoelig zou zijn, en als ik het lees voldoe ik beslist aan een aantal zaken. Maar ook aan een heleboel niet, we zijn en blijven net als minder gevoelige mensen, een uniek mensje met allemaal andere karaktertrekken, die ook weer is beïnvloed door omstandigheden, opvoeding, tijdgeest, enz. Maar het is wel mooi om te lezen daarover, ook omdat de dingen of omstandigheden waar je het lastig mee heb of kan hebben, van die leermomenten zijn. Wat goed gaat nemen we altijd veel gemakkelijker, we blijven leren, en dat maakt het leven ook zo interessant. Veel succes.

 2. Is het een gave of een vloek lees ik vaak…
  Ik kan daar nog geen antwoord op geven, ik probeer er voornamelijk een gave van te maken. En dat gaat mij steeds beter af!
  Ik voel mij al heel lang anders. Ik weet pas sinds een paar jaar hoe dit komt. Ik ben er van geschrokken, kende het niet. Ik heb hulp gezocht om er mee te leren omgaan en dat heeft veel verschil uitgemaakt. Sterker nog, ik heb er veel gebruik van gemaakt en anderen geholpen. Ondanks dat zou ik het nog steeds fijn vinden om met mensen te praten die er nog meer kennis van hebben als ik en soms wat steun te krijgen. Ik ben benieuwd naar andermans ervaringen!

  1. Marleen Stroomer

   Hoi Rich,
   Ik worstel er na bijna 43 jaar nog steeds mee en vind het vaker een vloek dan een gave, ik ben ook anders maar heb daar al heel veel nare gevolgen van gehad, zoals gepest op scholen door zowel leerlingen als docenten, sociaal veel moeite hebben om contact te maken met anderen, zodra ze mij beter kennen nemen ze vaak weer afstand en laten je zitten, ook relaties hetzelfde. Best eenzaam leven.
   De laatste jaren sport ik veel en ga veel naar Duitsland waar ik rust ruimte en natuur heerlijk vind en doe mee aan vele evenementen. Aan hobby’s ontbreekt het niet bij mij en hierdoor voel ik mij evengoed gelukkig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *