Tien talenten van hooggevoelige mensen

1. Goed waarnemingsvermogen

Omdat hsp’ers (hooggevoelige personen) erg gevoelig zijn voor de omgeving, merken ze dingen op voordat anderen dat doen. Ze nemen niet alleen subtiele dingen in de omgeving waar, maar ook emoties en omgangsvormen van andere mensen. Hsp’ers hebben vaak goed in de gaten wat er speelt.

2. Genieten 

Hsp’ers kunnen enorm genieten van kleine dingen, van smaken, geuren, natuur, kunst en fantasie. Ze hebben niet veel nodig om het naar hun zin te hebben. Ze zijn goed in het creëren van een fijne sfeer. 

3. Anderen begrijpen

Het brein van hoogsensitieve mensen is ingericht op het zien van de gevoelens van anderen. Ze kunnen vaak veel begrip opbrengen voor anderen en zijn in staat om echt contact te maken. Ze kunnen vaak goede gesprekken hebben waardoor de ander zich begrepen voelt.

4. Het grotere geheel overzien

Omdat hsp’ers informatie diepgaand verwerken, leggen ze verbanden en zien ze samenhang. Zo kunnen ze vaak het grotere geheel overzien en wijze adviezen geven. Omdat ze niet direct actie ondernemen, maar eerst de situatie analyseren, nemen ze weloverwogen beslissingen.

5. Sterke intuïtie

Hsp’ers nemen veel prikkels waar, ook onbewust. Daarom hebben ze vaak een goede intuïtie en kunnen ze goede beslissingen nemen op gevoel. Dit is trouwens wel een talent dat ontwikkeld moet worden, want sommige hsp’ers negeren hun intuïtie om maar mee te doen met de rest.

De fijne kanten van hoogsensitiviteit

6. Zelfreflectie

Hoogsensitieve mensen besteden veel tijd aan het over­denken van dingen die gebeurd zijn. Ze onderzoeken het van alle kanten en maken zo het beeld van de situatie compleet. Dit doen ze ook over hun eigen acties en onderzoeken hoe het volgende keer beter kan. Ze staan erg open voor coaching en verbeteren zichzelf daar echt door.

7. Verantwoordelijkheid nemen

Zien hoe het beter kan, zorgen dat het op tijd af is, de hsp’er voelt zich erg verantwoordelijk. In werksituaties heeft de hsp’er zijn werk goed en op tijd af. Ook ziet hij het belang van de groep heel goed, en vindt dat vaak belangrijker dan zijn eigen belang.

8. Creativiteit

Omdat er zoveel gebeurt in het hoofd van hsp’ers, vinden ze vaak hele creatieve oplossingen. Ze kunnen vaak goed visualiseren en fantaseren en verzinnen hele scenario’s bij verschillende situaties. Ze leggen verbanden, zien mogelijkheden, en laten zich niet zo gauw leiden door hoe het doorgaans gaat.

9. Diepzinnigheid

In rust nadenken over verschillende zaken, dieper ingaan op dingen, niet zoveel hebben met materialisme, dat is kenmerkend voor hoogsensitieve mensen. Door hun sterk ontwikkelde voorstellingsvermogen en fantasie willen ze graag dieper ingaan op zaken. Hsp’ers houden vaak van rust en stilte en denken graag na.

10. Zorgzaamheid

Het welbevinden van anderen is belangrijk voor hsp’ers. Ze krijgen veel voldoening ervan om anderen gelukkig te zien en leven mee met minder goede tijden. Ze hebben goed inzicht in waar de ander behoefte aan heeft en willen daar vaak graag aan voldoen.

Lees ook dit artikel: ‘Een talent van HSP’s: een groot empathisch vermogen’.

Meer lezen?

13 gedachten over “Tien talenten van hooggevoelige mensen”

 1. Mij is vaak verteld dat ik hooggevoelig zou zijn, en als ik het lees voldoe ik beslist aan een aantal zaken. Maar ook aan een heleboel niet, we zijn en blijven net als minder gevoelige mensen, een uniek mensje met allemaal andere karaktertrekken, die ook weer is beïnvloed door omstandigheden, opvoeding, tijdgeest, enz. Maar het is wel mooi om te lezen daarover, ook omdat de dingen of omstandigheden waar je het lastig mee heb of kan hebben, van die leermomenten zijn. Wat goed gaat nemen we altijd veel gemakkelijker, we blijven leren, en dat maakt het leven ook zo interessant. Veel succes.

  1. Je kan heel veel HSP-elementen in je hebben of wat minder. Dan nóg kan je nog steeds meer gevoelig zijn dan een aantal medemensen in jouw omgeving. Dat kan frictie geven.

  2. Hsp heb je ook in vele gradaties. Dus is het ook dat je op verschillende niveaus kunt aanvoelen. Sterker nog dat heeft met de evolutie en bewustwording van de mens te maken. Velen zijn juist verder van hun gevoel af komen te staan. Wat heel erg jammer is. Het is juist de bedoeling dat we weer leren om naar ons gevoel te gaan luisteren. Je gevoel klopt altijd. Geen twijfel over mogelijk. Het verstand zal later begrijpen waarom. Als we dat allemaal zouden doen hadden we een hele andere wereld. Ik handel en werk alleen maar van uit mijn gevoel. Ook al heb ik ook wel eens geen zin om aan mijn gevoel te voldoen. Ik zeg je: dan gaat het ook goed fout. En luister ik wel dan kom ik toch echt wonderbaarlijke ervaringen tegen. Die ik voor geen goud had willen missen. Ik ben altijd op het juiste moment op de juiste plaats met een leven vol positieve ervaringen. En ik laat het om niet naar mijn gevoel te luisteren. Ik ben gelukkig en tevreden mens. En dat gaat het toch om in het leven.

 2. Is het een gave of een vloek lees ik vaak…
  Ik kan daar nog geen antwoord op geven, ik probeer er voornamelijk een gave van te maken. En dat gaat mij steeds beter af!
  Ik voel mij al heel lang anders. Ik weet pas sinds een paar jaar hoe dit komt. Ik ben er van geschrokken, kende het niet. Ik heb hulp gezocht om er mee te leren omgaan en dat heeft veel verschil uitgemaakt. Sterker nog, ik heb er veel gebruik van gemaakt en anderen geholpen. Ondanks dat zou ik het nog steeds fijn vinden om met mensen te praten die er nog meer kennis van hebben als ik en soms wat steun te krijgen. Ik ben benieuwd naar andermans ervaringen!

  1. Marleen Stroomer

   Hoi Rich,
   Ik worstel er na bijna 43 jaar nog steeds mee en vind het vaker een vloek dan een gave, ik ben ook anders maar heb daar al heel veel nare gevolgen van gehad, zoals gepest op scholen door zowel leerlingen als docenten, sociaal veel moeite hebben om contact te maken met anderen, zodra ze mij beter kennen nemen ze vaak weer afstand en laten je zitten, ook relaties hetzelfde. Best eenzaam leven.
   De laatste jaren sport ik veel en ga veel naar Duitsland waar ik rust ruimte en natuur heerlijk vind en doe mee aan vele evenementen. Aan hobby’s ontbreekt het niet bij mij en hierdoor voel ik mij evengoed gelukkig.

  2. Hallootje,
   Ik wil jouw ervaringen wel horen. Ik ben 69 jaar en ik zie veel overeenkomsten met mijzelf.

 3. Ik weet ook allang dat ik hsp ben en ik beschouw het meer als een vloek dan een gave. Ik voel me erdoor anders dan anderen, heb moeite met contacten en voel me er vaak niet bijhoren. Ik werk in de zorg, mensen denken dat dit altijd een warme zachte wereld is, maar het tegenovergestelde is waar.

  1. Hallo José,
   Ik werk ook in de zorg, na een omscholing. En ze zeggen idd dat veel hooggevoeligen in de zorg werken maar ik vind het tegendeel vaak waar. Best lastig om in die wereld je weg te vinden. Maar ik ervaar hsp zijn zelf al 13 jaar als iets positiefs, zou ook echt niet willen ruilen, al kan het leven soms wel uitermate lastig zijn. Je voelt je dan eenzaam. Ik leg me wel steeds meer toe op mijn sterke kanten maar ook probeer ik een goed midden te zoeken omdat je toch in deze wereld moet zijn. Dus aanpassen moet ook.
   Gr. Annet

  2. Heel herkenbaar, ik werk ook in de zorg en doordat ik heel vaak eerder dingen zie en andere niet kreeg ik zoveel tegenwerking dat ik besloten heb om daar weg te gaan.
   Ze hebben er zelfs voor gezorgd dat ik niet naar een vriendin/collega mocht om haar te verzorgen die stervende was.
   Ik ben daarom op mijn vrije dagen gegaan en heb toen de zorg afgezegd om toch bij haar te zijn en haar wens te vervullen.
   En dit is niet het enige: in de familie wordt ik vaak genegeerd. Ik ben benieuwd of dat er ook bij hoort.
   Je kan je soms zo intens verdrietig voelen.

   1. Herkenbaar ik wordt ook genegeerd door mijn familie zonder opgave van de redenen. We zijn met 6 totaal. Alle 5 anderen zwijgen in alle talen maar negeren mij volkomen. Vroeger was dat niet zo. Ik begrijp er niets van. Je voelt je buitengesloten.

 4. Ik heb 35 jaar in de zorg gewerkt, met HSP. Voor de patiënten ideaal:een “zuster” die alles aanvoelt en luistert, de patiënt écht ziet en helpt waar nodig. Voor mij een worsteling met mijzelf, veel migraine en allerlei kwaaltjes. Doordat ik mijn heup heb gestoten en dat verwaarloosd, je kan je niet ziek melden in de zorg, kan ik slecht lopen en wordt je in de zorg afgeschreven. Dan maar WW vragen. En vrijwilligers werk doen, ik wil toch graag zorgen. Deze week een aanbod via dit vrijwilligerswerk gekregen om als coördinator voor vrijwilligers aan de gang te gaan. Een hele andere kant vd zorg. Ik ben zo blij en gá ervoor om de baan voor vast te krijgen. Dit heb ik zelf, met veel soulsearching gecreëerd.
  Mijn tip: ga met je tekortkomingen, die eigenlijk je zegeningen zijn, aan de gang en denk positief. Het is een leerproces om jezelf te leren kennen en accepteren. Je bent zo’n mooi mens hoe je bent en degene die dat niet vindt mag je uit jouw trein van je leven laten stappen. Plan je eigen reis in het leven en visualiseer dat, voor je het weet zit je in een positieve flow.
  Veel sterkte en liefde, Gaby

 5. Herken mij hier in alles in .Daarom ben ik niet voor niks hsp en hoogsensitief 😉 Mijn man vroeg gisteren nog aan mij of ik nog wel rust kende in mijn koppie en lichaam.Ik ben met teveel dingen en soms ook gelijk bezig. Zelf ben ik ook nog perfectionistisch en wil ook alles goed doen en hebben. Slaap ook veel te weinig en soms helemaal niks.

  Liefs Paulien <3

  1. Niet slapen is idd een dingetje. De dokter zegt dat het psychisch is. Hsp bestaat volgens haar niet: hsp zal borderline of schizofrenie zijn, of add. Ik houd niet van stickers plakken.
   De maatschappelijk werkster had een test: de hsp-test: 99%. Ik wist het al heel mijn leven. Ik ben intenser, vrolijker etc. maar daardoor misbegrepen.
   Hspers trekken vaak narcisten aan als partner. herkent iemand dit?
   Negatief vind ik de diepe dalen. Het draait om rust-regelmaat-balans en je energieniveau.
   Verder: blijf jezelf, ik zou nooit een niet-hsp willen zijn en ik zoek gelijkgestemden :))))

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *