‘Hoogsensitieve mensen zijn nodig in dit leven’

Tjesse (23) studeert voor chemisch-fysisch analist. Ze is hoogsensitief, een onderwerp dat volgens haar op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd en waar meer aandacht aan besteed mag worden. Ook is ze kandidaat voor de landelijke MBO ambassadeursverkiezing ‘MBO’ers Pakken Aan’. Verder danst en zingt ze en ze schrijft graag, zoals eigen blogs.

Al van kinds af aan was er aan mij te merken dat ik wat gevoeliger was dan andere kinderen om me heen. ‘Jantje huilt, Jantje lacht’, zo beschreef mijn moeder mij. Mijn gevoelens en emoties kunnen zich best extreem uiten. Dit gaf conflict met mezelf en ook met de mensen om me heen. Mijn gevoelens en emoties waren dusdanig extreem dat de sfeer in de ruimte er volledig door opgezogen kon worden. 
Doordat ik merkte dat anderen dit vervelend vonden, probeerde ik me in te houden. Dit lukte soms wel en soms niet. Ik was in ieder geval niet meer volledig mezelf. En dat is iets wat ik nog steeds wel moeilijk vind. Niet alleen in de bovengenoemde situatie maar in veel meer (dagelijkse) situaties. 

Hoezo hoogsensitief?

Een paar voorbeelden van de uitingen van mijn hoogsensitiviteit: ik vind het heerlijk om in de badkamer te zijn en trek me vaak terug in mijn kamer. Op plekken waar andere mensen aanwezig zijn lukt het mij namelijk niet om volledig tot rust te komen. Een discussie moet je met mij niet beginnen, er ligt te veel druk op me en mijn hoofd blokkeert daardoor alle gedachten. Ik kan heel moeilijk omgaan met veranderingen. Vraag mij op de dag zelf maar niet of ik wil afspreken. Ook al zou ik daar wel zin in hebben, ik kan mijn hoofd niet zo snel instellen op een andere dagindeling. 

Ik kan onwijs overladen raken door verschillende geluiden door elkaar heen. Letterlijk álle geluiden neem ik dan op en ik raak van slag. Ik presteer slecht wanneer ik beoordeeld word of wanneer er tijdsdruk is. Ik kijk eigenlijk nooit het nieuws en ook nooit gewelddadige of bloederige films omdat ik me daar gewoon écht niet fijn bij voel en mijn stemming daar erg door beïnvloed kan raken. Ik kan moeilijk nee zeggen en voel me verplicht om al mijn acties te verantwoorden. Vervelende gebeurtenissen kunnen heel lang in mijn hoofd blijven hangen en ik kan situaties heel lang blijven overdenken. Mijn perfectionisme en het consciëntieus zijn, is enerzijds positief maar levert ook veel stress op. Vrijwel alles kost mij nèt iets meer energie.

Meer zelfvertrouwen

De kenmerken van hoogsensitiviteit kunnen gezien worden als té veel, aanstellerij of onbegrijpelijk. Voor ieder hoogsensitief persoon zijn de kenmerken ook nog eens anders waardoor je zelfs een ander hoogsensitief persoon soms niet kan begrijpen. 
Best lang voelde mijn hoogsensitiviteit voor mij als een last, iets wat mijn leven een tikkeltje zwaarder maakt. Maar langzaam maar zeker probeer ik het om te zetten in iets unieks, iets krachtigs en iets wat mij zelfs verrijkt. Ik vind het mooi dat ik bepaalde dingen intenser ervaar, dat ik dieper over het leven nadenk en dat ik eigenlijk buiten deze maatschappij val.
Ik ben op dit moment kandidaat voor de landelijke MBO ambassadeursverkiezing. Iets wat ik een jaar geleden nog niet voor mogelijk zou hebben gehouden, maar wat me nu ongelooflijk veel zelfvertrouwen en positieve energie geeft. Ik ben niet de doorsnee kandidaat, ook daar val ik een beetje buiten de boot. Maar juist datgene wat mij anders maakt, kan ervoor zorgen dat ik ga winnen. 

Leefwijze die bij mij past

Als HSP kan het soms voelen alsof alles teveel is en het je allemaal overdondert. Alsof je niet sterk genoeg of geschikt genoeg bent om te leven in deze wereld. Uit ervaring weet ik hoe belangrijk het is dat de mensen om je heen begrip tonen en je helpen om je beste zelf te zijn met een leefwijze die jou het beste past. Dit begint al van jongs af aan. Hoogsensitiviteit komt eigenlijk heel veel voor, maar toch is er nog niet genoeg aandacht en begrip voor. 

‘Op plekken waar ik alleen ben, kan ik volledig tot rust komen’

Onder andere het lezen van het HSP magazine geeft mij een gevoel van saamhorigheid, begrip en liefde. Ook al is hoogsensitiviteit ‘maar’ een eigenschap, het heeft een enorme  invloed op iemands ‘zijn’ en iemands leven. Een invloed die het leven in deze maatschappij niet heel makkelijk maakt. Maar ondanks míjn hoogsensitiviteit stap ik meer en meer buiten mijn comfortzone, bereik ik dingen waarvan ik dacht het nooit te kunnen bereiken en ben ik misschien wel sterker dan iemand die niet hoogsensitief is. 

Uitlaatklep zoeken

In oktober 2020 ben ik begonnen met het schrijven van blogs. Schrijven geeft me rust, ruimte in mijn hoofd en plezier. Wanneer ik mijn blogs teruglees kan ik een groots gevoel van geluk en trots voelen. De blogs schrijf ik dus voor mezelf, maar ik hoop ook een klein beetje voor eenieder die zich wellicht hetzelfde voelt als ik me voel of heb gevoeld. Herkenning kan zóveel doen. 

En zoals dat schrijven me rust, ruimte in mijn hoofd en plezier geeft, is dat voor dansen en zingen ook het geval. Echter is schrijven meer een uitlaatklep voor zorgen, overdenkingen en diepere gedachten. En dans en zang is een uitlaatklep om even volledig op te gaan in het moment, de muziek te voelen en vrolijk te zijn. Bij de organisatie waar ik dans en zing is er jaarlijks een optreden. Dit optreden bezorgt me enorm veel spanning en zenuwen. Maar wanneer ik eenmaal één keer op het podium heb gestaan, straal en geniet ik van oor tot oor! (Wetende dat ik de dag of dagen erna goed moet bijkomen). 

Ik kan meer dan ik denk en zo kan jij ook meer dan je denkt. Het leven wacht op je en het leven heeft mensen nodig met een andere kijk en diepere gevoelens en gedachten. Laten we gaan stralen en de wereld verlichten met ons licht. Laten we gelukkig zijn met alles wat we zijn. Laten we ontdekken, onszelf steeds beter leren kennen. En laten we er vooral ook zijn voor elkaar, herkenning ontvangen en bieden en zo samen groeien.’

Lees Tjesses blogs op www.verhaaltjess.com.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *