Seks anders beleven als HSP

Volgens psycholoog en expert hoogsensitiviteit Elaine Aron vinden HSP’s seks ‘mysterieuzer en krachtiger’ dan niet-HSP’s. Hoe anders kun je als HSP je seksleven beleven? Is seks misschien lastiger of juist mooier als je hoogsensitief bent? En wat kun je doen om het liefdesspel nog leuker te maken? HSP-expert Susan Marletta Hart ging op onderzoek uit, put uit eigen ervaring en komt met fijne inzichten.

Door Susan Marletta-Hart

Als het op seksualiteit aankomt, lijken HSP’s een streepje voor te hebben. Door onze empathische en gevoelige aard hebben we alles in ons om geweldige minnaars en minnaressen te zijn. Zacht, sensueel, zinnelijk en zwoel…. Ik kan me voorstellen dat het gepassioneerd strelen ons in de vingertoppen zit. Als je een bedachtzame, introverte HSP bent, zul je – mits je een veilige bedpartner hebt – eerder gaan voor vertrouwdheid, aandacht en voorspelbaarheid. Ben je meer extravert en energieker, dan is de kans groot dat je wat spontaner bent en meer afwisseling zoekt. Dé HSP bestaat natuurlijk niet, we zijn allemaal anders. Desondanks, woest en wulps of kalm en bedeesd, HSP’s streven allemaal naar doorvoelde seks. 

Doorvoelen

Hoogsensitiviteit en seksualiteit gaan geweldig samen. Hooggevoelige mensen zijn afgestemd op de behoefte van de ander en zorgen voor diepgang. Ze gaan voor echte verbinding en een goede romantische sfeer. Zweetsokken, rommelige slaapkamers en afleidende beeldschermpjes zijn voor ons al gauw afknappers. Wij hebben kaarsen, muziek en lekkere geurtjes nodig. Weet wat jij fijn vindt om in de stemming te komen en te blijven en stem dit met elkaar af. Details doen ertoe en kunnen je heerlijk (zintuiglijk) prikkelen. Een veer, een spannend filmpje of lekkere massageolie… Doe overigens niet alleen maar wat de ander prettig vindt. Ontdek vooral ook hoe je eigen lichaam in elkaar zit, hoe je op diverse stimuli reageert en wat je zelf kunt doen om nog meer opgewonden te raken. 

Overthinking

Toch zijn er wat uitdagingen die je maar liever wél begrijpt en bespreekt. HSP’s pikken allerlei subtiliteiten op, waaronder lichaamstaal. In bed staat die sensor niet uit. Te veel nadenken of focussen op de ander, kan soms dodelijk zijn voor de spanning en lust. Bij het ontdekken en beminnen, horen soms ongemakkelijke situaties en onhandigheidjes. Deze leveren extra veel impulsen aan het brein van een HSP, die dan overuren maakt. Als je smoorverliefd bent, zul je soms wat storende details moeten laten voor wat ze zijn en eventueel in een later stadium bespreken. Je wilt liever niet dat je erotische moment in een droge verhandeling over houdingen en verwachtingen uitmondt. Dat we communicatief en grondig zijn in bed, is natuurlijk in orde. Zorgzaamheid en bedachtzaamheid hebben op de lange termijn een positief effect op het geluksgevoel in je relatie, maar we willen allemaal soms gewoon een woeste oerman of -vrouw in bed. Daarom mag je als HSP soms iets egoïstischer zijn. Je onbekommerd laten gaan (binnen de grenzen van het toelaatbare natuurlijk) is je niet afvragen of je haar wel goed zit of je buikje niet te dik is. Dat loslaten in bed is een kunst die je wellicht kunt verbeteren met de volgende tips. 

Plan je spontaniteit

Dat klinkt wat tegenstrijdig. Maar als je ervoor zorgt dat je weet wanneer en in welke omstandigheden je helemaal kunt ontspannen en jij je het meest begerenswaardig voelt, mag je gerust de ideale situatie voor jezelf creëren. De beste seks heb ik ‘s middags: eerst een lekker maal koken (helemaal gezellig samen) met een glaasje wijn erbij, een douche en dan in de lome namiddag samen het bed induiken. Omdat ik weet dat dit me in de stemming brengt, zorg ik er wel voor dat ik af en toe zulke dagen inplan.  

Je behoeften uiten door verleidelijk te zijn

HSP’s kunnen al eens negatief commentaar leveren en zeuren over wat we allemaal niet willen. Draai het om! Word enthousiast en verleidelijk in dat wat je wél wilt! In mijn training HSP in liefdesrelaties oefenen we om op een aantrekkelijke en sexy manier aan te geven waar we juist veel zin in hebben. Ik weet dat dit voor HSP’s best moeilijk is. Maar zeg eens eerlijk: vind jij het ook niet veel fijner als je partner positief en enthousiast is?

Eerst even alleen zijn

Seksualiteit wordt door minder sensitieve mensen al eens gebruikt om te ontstressen. Bij HSP’s werkt dit vaak andersom. Wij raken gedurende de dag op vele manieren overprikkeld. Tegen de tijd dat we thuiskomen, willen we eerst de overload aan werkstress en overstimulatie afbouwen. Door even tijd alleen door te brengen, eventueel met je favoriete bezigheid, verteer je de dag. Het kan zijn dat jouw (niet hoogsensitieve) partner te snel contact zoekt. Dit kan druk geven. Leg uit dat jij eerst ontspanning en me time nodig hebt, om daarna weer zin te krijgen in ‘tweezaamheid’.

Seks light

Als HSP ben je letterlijk gevoeliger. Ik bedoel dus zintuiglijk. Bepaalde handelingen zoals stevig vastpakken, orale seks en penetreren, kunnen daarom pijn doen. HSP’s ervaren alles sterker: te veel, te snel of te grof kan pijn doen en dan het tegenovergestelde effect hebben. Hoe subtieler en fijner, waarderen we vaak meer. Wees duidelijk dat je lichaam het echt héél zacht en licht wil, dat je dat het allerfijnste vindt. Ik heb ook moeten leren om die gevoeligheid niet te verzwijgen. 

Emotionele laatjes openen

We kunnen ook zomaar heel emotioneel worden door intimiteit. Dat je tijdens of na je vrijpartij onbedaarlijk moet huilen. En geen idee hebt waar het vandaan komt. Officieel heet het fenomeen post-coïtal dysphoria. Sommige mensen worden boos of angstig na geslachtsgemeenschap. Het is voor zover ik het weet niet onderzocht, maar het zou me niet verbazen als je als HSP hier meer last van hebt. Want vaak reageren we intenser op intimiteit en seksualiteit, en emoties gaan al eens met ons aan de haal na een uurtje intensieve – hormonale – stimulatie. Dus als je een huilbui hebt na een vrijpartij, betekent dit niet dat je ongelukkig bent. Het betekent meestal dat je eenvoudigweg overweldigd bent. Ik vind het persoonlijk altijd wel verbindend om even uit te huilen tegen de schouder van mijn geliefde. 

Veiligheid of vrijheid

Laatst las ik in een HSP-chatgroep de discussie over onenightstands. Ik telde de reacties: 70% van de HSP’s houdt er absoluut niet van, 30% zei er geen moeite mee te hebben. De meeste HSP’s gaan voor veiligheid en vertrouwen, maar het is ook helemaal prima als je van wisselende contacten houdt. Rechttoe rechtaan vrijen is wellicht populairder onder HSP’s maar voor de HSS of high sensation seekers voldoet routine meestal niet. Spannende polyamoreuze avonturen, tantraseks en diepe spirituele groeirelaties…, het kan allemaal. Maar heb jij liever iedere zondagochtend seks op precies dezelfde manier, dan mag dat natuurlijk ook. Alles is goed en oké. Aan jou om te ontdekken én aan te geven waar jij blij en opgewonden van wordt.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *