Review boek ‘Hoogsensitiviteit in het dagelijks leven’ van Ilse Sand

Dit boek van de Deense psychotherapeut Ilse Sand geeft een intelligente en weloverwogen kijk op het verschijnsel hoogsensitiviteit. Allereerst geeft ze aan dat hoogsensitiviteit iets is waar je mee om moet leren gaan om er de vruchten van te plukken. Accepteren dat je energieniveau lager is en dat je eerder zult moeten rusten is belangrijk. 

Daarnaast is waardering voor je eigenschap belangrijk: je hebt wellicht minder tijd te besteden voordat de batterij leeg is, maar in die tijd heb je heel waardevolle dingen kunnen doen. Te danken aan je creativiteit, inlevingsvermogen en gewetensvol handelen.
Het lezen van dit boek is prettig, op een rustige manier word je weer even doordrongen van het feit dat je een paar hele goede eigenschappen hebt, mits je weet te voorkomen dat je overprikkeld raakt. Want als dat gebeurt, kan de omgang met hoogsensitieven heel lastig zijn. 

Laag gevoel van eigenwaarde is niet nodig

Ze gaat in op de invloed van je denken op je gevoelens. Veel hoogsensitieven hebben last van een laag gevoel van eigenwaarde, omdat ze soms niet goed mee kunnen doen met het merendeel van de mensen. Dit minderwaardigheidsgevoel zorgt voor veel vervelende interne prikkels en een neerwaartse spiraal. Terwijl dit niet nodig is. Hoogsensitieve mensen zijn juist in staat om extra goed te functioneren, mits ze een omgeving hebben waarin ze de kans krijgen om te floreren. 

Omgaan met prikkels van buitenaf

Daarnaast gaat ze in op externe prikkels en daarmee om leren gaan. Veel hoogsensitieve mensen krijgen vaak te horen dat ze zich niet zoveel zorgen moeten maken en alles moeten nemen zoals het komt. Maar volgens Ilse Sand is reflecteren voordat je iets doet juist verstandig als HSP. Je hebt namelijk te weinig energie over om fouten te corrigeren, omdat je energie grenzen heeft. Onnodige ruzies zijn de moeite waard om te vermijden, omdat je zenuwstelsel voor langere tijd uit balans kan raken. Net zoals kou, honger en dorst, waar je typisch ook veel meer door wordt beïnvloed dan anderen. 

Adviezen voor dagelijkse situaties

Ilse Sand geeft door het hele boek heen concrete adviezen voor situaties waar je als HSP mee te maken krijgt. Wat doe je als iemand te lang op bezoek blijft? Hoe ga je om met mensen die een monoloog tegen je houden? Hoe verdiep je je relatie en hoe praat je dan concreet met elkaar? Alledaagse situaties worden onder de loep genomen. Ze legt uit hoe je daar als HSP tegenover staat en hoe je het beste kunt reageren om je eigenschap de ruimte te geven die nodig is.

Een aanrader

Als psychotherapeut heeft Ilse Sand een goed inzicht in de menselijke natuur en weet ze waardevolle adviezen te geven. Ze geeft daarbij ook veel voorbeelden van mensen uit haar praktijk. Het is een mooi boek om in de kast te hebben staan en geregeld weer eens opnieuw te lezen.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *