12 technieken om je af te sluiten voor prikkels

Sensitieve mensen zijn gevoeliger voor prikkels en signalen in de omgeving. Daardoor kun je volop leven en genieten. Maar wat als de prikkels je teveel worden? Gelukkig ben je niet overgeleverd aan je omgeving, maar kun je zelf invloed hebben op je prikkelgevoeligheid.

1. Vraag jezelf af: is dit gevoel van mij of van iemand anders?

Voelde je je voorheen prima, maar verandert je stemming sterk als je in het gezelschap van een bepaald persoon bent? En gaat het snel weg als je niet meer bij diegene in de buurt bent? Dan is de kans groot dat je een emotie van iemand anders hebt overgenomen. Het is daarbij zo, dat je vooral gevoelens overneemt die soms bij jou ook spelen: je bent vatbaarder voor emoties die je zelf nog niet verwerkt hebt. Kijken of het gevoel van jou of van een ander is, maakt het gemakkelijker om het negatieve gevoel los te laten.

2. Diep ademhalen en een bepaalde zin herhalen

Haal een paar keer diep adem en herhaal in gedachten een zin die voor jou goed werkt. Bijvoorbeeld: ‘Keer terug naar wie je heeft uitgezonden’. Maar het kan ook zijn: ‘Ik laat de emotie weggaan’ of ‘Ik ben een schildpad en ik ben heel rustig’. Langzaam diep in- en uitademen werkt de negatieve energie je lichaam uit. Je adem inhouden of oppervlakkig ademhalen zorgt ervoor dat de emotie in je blijft vastzitten.

3. Loop weg van wat je stoort

Voel je vrij om weg te lopen uit de situatie. Ga in een restaurant aan een ander tafeltje zitten als je buren luidruchtig zijn. Ga tijdens een feestje even in je auto zitten om tot jezelf te komen. Ga even een tijdje op de wc zitten of een blokje om lopen. Het kan sociaal een beetje ongemakkelijk zijn, maar het is een daad van zelfliefde om jezelf even rust te gunnen.

4. Stel grenzen

Geef consequent op een duidelijke manier aan wat je graag zou willen. Omdat je een gevoelig zenuwstelsel hebt, zijn er dingen die je niet prettig vindt. En dat kan iedere dag weer verschillen. Soms loop je weg, maar soms geef je aan dat je iets prettig zou vinden. Als je je ervan bewust bent, dat je dit doet om goed voor jezelf te zorgen, kun je rustig en zelfbewust je boodschap overbrengen op de ander. ‘Sorry, maar ik heb geen zin om vanavond naar dat feestje te gaan.’ ‘Ik wil graag even alleen zijn, want ik heb rust nodig’, of ‘Ik wil liever even niet praten’. 

5. Visualiseer een schild tussen jou en de ander

De fantasie waar veel hoogsensitieve mensen over beschikken, kun je gebruiken om een schild te visualiseren tussen jou en degene die ongewenste prikkels uitzendt. De emoties van de ander ketsen af op het schild. Een andere methode is een koord tussen jou en de ander visualiseren, dat je doorknipt met een schaar. Je verbreekt daarmee niet de verbinding met de persoon, maar wel met de negatieve energie die de ander uitzendt.

6. Tijd alleen

Het is belangrijk om soms even alleen je eigen energie te voelen terwijl er niemand anders in de buurt is. Als je externe prikkels vermijdt, is het gemakkelijker om negativiteit weer af te voeren. Als je in gezelschap bent, pas je je altijd een beetje aan aan de ander. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je hartslag en ademhaling zich soms onbewust aanpassen aan de ander. Geregeld alleen zijn is essentieel voor hoogsensitieve mensen om hun batterij weer op te laden. Je hebt tijd nodig om dingen te verwerken, een plek te geven en dan los te laten.

Arts Judith Orloff in haar boek ‘Leven met hooggevoeligheid’: ‘Als jij je beschermd en veilig voelt, verandert de wereld in jouw speelterrein’.

7. Aarden en centreren

Bij centreren richt je je aandacht op een punt iets onder de navel. Je stelt je voor dat daar een bal van licht en warmte ontstaat. Je haalt laag adem, zodat je buik opbolt als een ballon. Alle gedachten laat je naar dat centrum in je lichaam gaan en laat ze los. De warmte van die bal van licht straalt zo langzaam uit naar de rest van je lichaam. Bij aarden stel je je voor dat de energie vanuit het centrum omlaag stroomt, de aarde in. Voel het contact van je voeten met de grond. Je kunt je voorstellen dat er wortels vanuit je voeten naar beneden groeien. Door deze oefeningen ontspan je en ben je je meer bewust van jezelf. 

8. Slaap voldoende en doe dutjes tussendoor

Als je vermoeid bent, ben je eerder vatbaar voor stress en prikkels. Het overbelaste zenuwstelsel komt tot rust door slaap. Als je erg vermoeid bent door te veel prikkels, kan een dutje tussendoor wonderen doen. Als je extra gespannen bent, heb je meer slaap nodig. Acht uur slaap per nacht is het gemiddelde dat wordt aangeraden, en plan ook een half uur ervoor en erna in om tot rust te komen en weer rustig te kunnen ontwaken.

9. Eet gezond en beweeg voldoende

Als je goed voor jezelf zorgt, heb je een stevigere basis om in een prikkelrijke omgeving te kunnen gedijen. Dat betekent niet te veel alcohol, suiker en cafeïne gebruiken. En wel veel groente en fruit eten. Ook is het voor HSP’s erg belangijk om regelmatig wat te eten. Zo blijft je bloedsuikerspiegel op een gelijkmatig niveau en vermijd je emotionele pieken en dalen. Van beweging is aangetoond dat het rustgevend werkt op je gemoed. Het verbetert je algemene conditie en daarmee ook je veerkracht. De meeste hoogsensitieve mensen worden er rustig en evenwichtig van om in de natuur te zijn.

10. Mediteren

Je kunt een geluidsfragment beluisteren, bijvoorbeeld via een meditatie-app, waardoor je ontspant. Als je dit een aantal keer hebt gedaan, kun je ook in gedachten zelf de woorden herhalen. Drie minuten mediteren kunnen al goed helpen in een prikkelrijke omgeving. Je wordt dan weliswaar niet helemaal rustig, maar je prikkelniveau daalt wel een stukje, waardoor je het beter volhoudt. Mediteren kun je ook in gezelschap doen, dit hoeft niet op te vallen.

11. Je bewust zijn van je lichaam

Je kunt maar een bepaald aantal prikkels tegelijkertijd opmerken. Als je ervoor zorgt dat een aantal van die prikkels in je eigen lichaam plaatsvinden, verleg je de focus van buiten naar binnen. Je kunt bijvoorbeeld je vingers tegen elkaar aanzetten en je concentreren op die beweging. Je kunt je bewust worden van pijnlijke spieren in je lichaam en die bewust ontspannen. Ook aarden en centreren zijn methodes om je van je eigen lichaam bewust te worden en daarmee externe prikkels te verminderen. Dit zijn oefeningen die je kunt doen op het moment dat je je in een drukke situatie bevindt.

12. Beperk het aantal activiteiten

Omdat hoogsensitieve mensen erg op kunnen gaan in hun omgeving, een gesprek of een bezigheid, vergeten ze vaak zichzelf. Op vaste tijden even pauzeren, brengt weer even de focus terug op jezelf. Probeer het aantal prikkelrijke activiteiten te beperken, dus niet te veel activiteiten achter elkaar plannen. Social media en internet kunnen je bombarderen met een overload aan informatie. Als je je bewust bent van wat jou veel prikkels oplevert, kun je beter inplannen wat goed voor jou is om te ondernemen.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *