Hoe voorkom ik overprikkeling op mijn werk?

Help! Ik moet weer steeds vaker op kantoor werken. Hoe ga ik om met de lawine aan prikkels die op zo’n dag op me afkomt? Hoe kan ik met plezier mijn werk blijven doen?

Door Suzanne Nieuwenhuijs

Veel HSP’S genoten van het thuiswerken tijdens de coronaperiode. Geen files of OV-reis, geen kantoortuinen, minder sociale interactie en weinig tussentijdse onderbrekingen. Het bood ook de gelegenheid om voldoende rust en hersteltijd in te bouwen. Inmiddels gaan we weer vaker naar kantoor en zijn we uitgeblust aan het eind van de dag. Wat te doen?

Ga prikkels niet teveel uit de weg

Het zal je misschien verbazen, maar het is belangrijk om jezelf geregeld te blijven blootstellen aan prikkels, zo stelt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam. De functie van ons hersensysteem is om prikkels te remmen. Het is belangrijk om dat systeem te stimuleren en prikkels aan te gaan. Hoe meer je jezelf terugtrekt, hoe minder goed het systeem werkt, zegt Scherder.

Het is belangrijk om jezelf geregeld te blijven blootstellen aan prikkels

Doe het bewust en met mate! 

Bedenk hoeveel dagen je maximaal naar kantoor zou willen gaan. Ga op kantoor in gesprek; zijn halve dagen een optie? Eenmaal op kantoor kunnen de volgende dingen helpen:

• Je mindset shiften. Bedenk van tevoren welke werkzaamheden je op kantoor wilt doen en welke zich lenen voor thuiswerken. Verlaag je verwachtingen over wat je op een kantoordag gedaan krijgt, dit voorkomt een hoop irritatie en frustratie. Alles wat je afkrijgt is mooi meegenomen. 

• Je gedachten en emoties observeren: soms zijn negatieve gedachten en emoties over een prikkel op kantoor (die luid bellende collega bijvoorbeeld) nog prikkelender dan de prikkel zelf. Mindfulness kan uitkomst bieden: merk op welke negatieve gedachten voorbijkomen en probeer afstand te creëren tussen je gedachten en emoties. 

•  Je belangrijkste externe prikkels minderen: onderzoek welke externe prikkels jou gedurende een kantoordag het meest prikkelen en minder deze door bijvoorbeeld:

o  een noise cancelling headphone te gebruiken;

o  afspraken te maken met de collega’s over wanneer je gestoord wilt worden;

o  prikkels die binnen je eigen invloedsfeer liggen te minderen: e-mails alleen op vaste momenten op de dag checken en social media overdag te negeren;

o van werkplek te switchen; een lege kantine of een andere verdiepingsvloer kan soms uitkomst bieden. Bij mooie dagen kan je buiten op een bankje ploffen met je laptop;

o je agenda scherper te beheren; bouw verwerkingstijd in tussen de vergaderingen door;

o voldoende korte pauzes te nemen waarin je geen nieuwe informatie tot je neemt zoals wandelen;

o in je eentje te lunchen. Leg uit dat jij dit nodig hebt om de rest van de dag energiek door te komen. 

Ofwel: blijf je blootstellen aan prikkels op kantoor, maar doe het bewust en met mate. Succes!

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *