‘Ik heb een stevigere basis nu ik wat ouder ben’

Louise is tachtig jaar en weet haar hele leven al dat ze gevoelig is. Vroeger bestond de term hoogsensitiviteit daar nog niet voor. Daarnaast heeft ze ook wel eens helderziende ervaringen. 

‘Mijn ouders hadden een brood- en banketzaak en waren vrij kordaat en zakelijk in de omgang. Voor mij was dat als kind niet gemakkelijk, want ik had het gevoel dat ze niet begrepen hoe ik alles ervaarde. Zo was ik bijvoorbeeld eens bang, omdat ik iemand bij mij in de kamer zag. Mijn ouders deden dit af als onzin en vonden mij maar lastig. Ik had aan hun geen steun, maar gelukkig wel aan mijn oma. Zij zag wat er aan de hand was met mij en begreep dat beter. Ik heb nu nog een foto van mijn oma in een lijstje staan.

Goed aanvoelen of iets wel in de haak is

Later had ik een ervaring waarbij ik een sterk negatief gevoel kreeg bij de regisseur van onze toneelclub. Ik voelde dat er iets niet in de haak was met deze man. En later bleek dat hij kinderen seksueel misbruikt had. Ik had dus al aangevoeld dat er iets niet goed zat.

Ik zie in mijn eigen kinderen ook dat gevoelige terug. En ook zij hebben soms een sterk gevoel dat er bijvoorbeeld iets niet in de haak is. Ik neem dat serieus. Ik zoek het verder zelf niet op, het paranormale gedeelte. Ik vind het best wel eng en probeer me ervoor af te sluiten. Maar soms is een overweldigend gevoel niet tegen te houden. Zo heb ik het idee dat er in oude gebouwen vaak nog oude energie rondwaart, die je ineens heel heftig kunt oppikken.

‘Als er iets niet in de haak is, voel ik dat al gauw aan’

Openstaan voor gevoelens

Ik ben gescheiden toen ik begin vijftig was, en nu heb ik een vriend. Beide mannen zijn niet hoogsensitief. Mijn ex-man vond het een beetje aanstellerij, hij kon er niets mee. Hoewel hij, als hoofd van een basisschool, wel oog had voor kinderen die gevoelig waren. Mijn vriend staat wel open voor mijn gevoelens en gelooft me ook als ik het erover heb. Ook al ervaart hij dit zelf niet. Dat vind ik heel prettig. Hij luistert goed naar me omdat hij weet dat ik, als het ware, extra zintuigen heb.

Creativiteit

Ik werkte bij de gemeente, hoewel ik een tijd gestopt ben om voor de kinderen te zorgen. Maar ik merkte dat het werken me erg veel energie kostte. Ik was ’s avonds totaal uitgeput. Ik ging steeds minder werken om het vol te houden en viel vaker ziek uit. Op het laatst werkte ik nog maar 15 uur. Ik ben vrij vroeg gestopt ermee. Ik had vroeger het idee dat ik niets kon, dat ik nergens geschikt voor was. Maar dat veranderde toen ik gescheiden was en stopte met werken. Ik sloot me aan bij creatieve clubs zoals een dichterskring en beeldhouw- en schilderclub. Ik bleek heel creatief te zijn en merkte dat ik van alles heel goed kon.

Praten over hoogsensitiviteit

Als ik in de natuur ben, kan ik daar heel erg door ontroerd worden. Ook ben ik al vroeg vegetariër geworden, omdat ik het leed van de dieren niet kon verdragen. 

Sinds een paar jaar praat ik openlijk over hoogsensitiviteit. Ik vind het wel leuk om het in een groep te gooien, waar mensen nog nooit van het onderwerp gehoord hebben. De meeste mensen vinden het aanstellerij. Ik vind dat er meer bekendheid over moet komen. Het onderwerp is nog niet echt bespreekbaar.

‘Stop jezelf niet weg, het is belangrijk dat je jezelf laat zien’

De wereld is veranderd

Als ik kijk naar hoe de wereld veranderd is, denk ik dat mensen tegenwoordig veel meer afspraken maken dan vroeger. Er zijn veel meer activiteiten. Daardoor is het leven veel drukker geworden. Ik ben er altijd wel goed in geweest om geregeld rust te nemen. Ik heb me ook verdiept in verschillende spirituele technieken, om ervoor te zorgen dat ik niet overweldigd word door mijn omgeving. Ik doe geregeld een bodyscan, om me echt bewust te worden van mezelf. Ik doe dat als ik in bed lig, ik ga dan mijn hele lichaam na in gedachten en kijk hoe het aanvoelt. Als ik een drukke winkel inga, zeg ik in mezelf: ‘Ik ben Louise’, en dat herhaal ik dan in gedachten. Zo blijf ik bij mezelf en verlies ik mezelf niet in de drukte. Goed ademhalen is ook erg belangrijk. 

Stevige basis

Ik kan tegenwoordig beter bij mezelf blijven dan vroeger, want ik heb een stevigere basis nu ik wat ouder ben. Ik ben nu veel sterker en zeg ook meer wat ik wil. Ook als iets me niet aanstaat, zeg ik er wat van. Maar dan probeer ik het wel zo te zeggen, dat ik een ander niet beledig. Want wat je uitzendt, komt weer bij jou terug. Mijn tip voor gevoelige mensen is: stop jezelf niet weg. Ook al is er misschien weinig begrip voor, het is belangrijk dat je jezelf laat zien.’

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *