Jij bent hoogsensitief en je partner niet

Elaine Aron, een Amerikaanse psycholoog en onderzoeker en de grondlegger van het begrip HSP, heeft een man die niet hoogsensitief is. Hij, Art Aron, is zelfs extreem actief en energiek. In haar boek Hoogsensitieve personen in de liefde zegt ze: ‘De meeste mensen vinden het doodvermoeiend om Art alleen al een uur van zijn leven mee te maken.’ Toch heeft ze een heel liefdevolle relatie met hem. Volgens haar is het zeker niet het beste om twee HSP’s in een relatie te hebben, een relatie met een niet-HSP kan ook zijn voordelen hebben. Uit haar onderzoek blijkt dat 50% van de HSP’s een relatie heeft met een niet-HSP.

HSP en de liefde

Volgens haar kan het zijn dat de HSP een lage eigenwaarde heeft. Eigenschappen als voorzichtigheid, diep nadenken, niet teveel willen ondernemen, sociaal soms wat terughoudend zijn, worden in onze maatschappij vaak niet gewaardeerd. Dit kan in de relatie ook een probleem worden, omdat de niet-HSP als ‘de normale’ en dus als beter gezien wordt door beide partners. Dat staat gelijkwaardigheid in de weg. Als de HSP zelfverzekerder wordt over de eigen kwaliteiten, is dat ook voor de relatie goed.

Hoe begrijp je elkaar?

Communicatie is ook een ding: de niet-HSP heeft niet zo goed in de gaten wat de behoeftes van de HSP zijn, terwijl dit andersom heel goed aangevoeld wordt. Dat kan leiden tot irritatie, want het is zo vanzelfsprekend voor de HSP dat je elkaar aanvoelt. Elaine: ‘Leer je volume op te schroeven, zodat de niet-HSP je kan horen. Daarmee bedoel ik letterlijk hoe luid je praat en ook hoe direct en assertief. Niet van: ‘Goh, ik heb het koud’, maar: ‘Wil je alsjeblieft de verwarming hoger zetten?’. Een gevaar hier is wel, dat de HSP het eerst heel zachtjes probeert, en daarna grof geschut inzet, terwijl ergens middenin vaak het beste werkt.

Het grote voordeel van deze relatie is, dat je elkaar aanvult en zo samen veel voor elkaar kunt krijgen. Je kunt als team zowel subtiliteiten opmerken als actie ondernemen op basis daarvan. Je hebt een partner die je kan beschermen als overprikkeling en vermoeidheid toeslaan. Elaine: ‘Als Art en ik reizen vindt hij het werkelijk leuk om rond te kijken, treinschema’s te bekijken en kaartjes te regelen; ik wacht liever tot hij daarmee klaar is. Geen enkele reden om ons daarover schuldig te voelen’. 

Je neemt elkaar mee op avontuur

Verder is de relatie nooit saai, door je verschillende ervaring en aanpak neem je elkaar mee op avontuur.  Je leert van elkaar: mensen die lang bij elkaar zijn, gaan meer op elkaar lijken. De niet-HSP zal bijvoorbeeld leren dingen beter aan te voelen, en de HSP zal er meer op uit gaan trekken. Het leren omgaan met verschillen is moeilijk, maar het leren accepteren hiervan kan heel heilzaam zijn. 

Meer aantrekkingskracht

Relatietherapeute Esther Perel heeft het in haar boek Erotische intelligentie over de mate waarin partners samenzijn. Uit haar boek blijkt, dat geliefden die elkaar helemaal begrijpen, veel samen ondernemen en elkaar veel knuffelen, vaak seksueel gezien minder interesse in elkaar hebben. Met andere woorden: heel dicht samenzijn verlaagt het libido ten opzichte van elkaar. Daaruit kun je afleiden dat partners die heel verschillend zijn, elkaar soms niet direct begrijpen en geregeld apart van elkaar iets ondernemen, elkaar vaak op seksueel gebied aantrekkelijker vinden.

Meer lezen?

5 gedachten over “Jij bent hoogsensitief en je partner niet”

  1. Het blijkt dat HSP’s vaker in een ongelijkwaardige relatie verzeild raken, met name narcisten hebben een neus voor HSP’s. Driedubbel uitkijken dus en zeer bewust letten op kenmerkende signalen.

  2. Goedendag,

    Ik zoek iemand die mij kan helpen als partner van een hsp man hoe om te gaan met mijn partner, met name met zijn chagrijn en onvriendelijkheid en wat ik ervaar als egoïsme, vanuit zijn hsp. Weet iemand een coach?

    Groetjes Nicole
    Nmtak@yahoo.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *