Weten dat je hoogsensitief bent is één, maar leven op een manier die bij jou past is een tweede. Hoogsensitiviteit en burn-out gaan helaas vaak hand in hand. Het onmisbare ingrediënt voor een leuk leven in balans is gezond egoïsme: kiezen voor wat jij wilt en nodig hebt.
1. Check regelmatig bij jezelf in
Als HSP ben je gevoelig voor de energie van anderen en alle prikkels in je omgeving. Kom in verbinding met jezelf door minimaal een maal per dag bij jezelf in te checken. Een fijn moment hiervoor is ’s ochtends. Adem een paar keer rustig in en uit. Herhaal dit kalm in jouw eigen tempo gedurende minimaal vijf minuten. Voel hoe jouw borst en/of buik meebeweegt met je adem. Probeer je aandacht bij je ademhaling te houden en hiernaar terug te keren als je even bent afgeleid.
Na de incheck-oefening beantwoord je de volgende vragen:
• Hoe voel ik me op dit moment?
• Waar heb ik nu en vandaag behoefte aan?
2. Plan jezelf in
We zetten alles en iedereen in onze agenda, behalve onszelf. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Welke momenten in de week wil jij vrijhouden voor jezelf? Zet deze afspraken met jezelf erin. En houd je, net als bij je afspraken met anderen, hier echt aan. Je hebt deze tijd nodig. Zo kun je een ritme in je week inbouwen van inspanning en ontspanning waardoor je beter in balans blijft.

3. Maak een relax-lijstje
Wat doet jou goed? Op welke manier kom jij tot rust? Hoe kom jij in verbinding met jezelf?
Maak jouw eigen relax-lijstje. Denk bijvoorbeeld aan muziek luisteren, in bad, slapen, wandelen, lezen, muziek spelen, iets creatiefs doen. Plaats jouw relax-lijstje op een zichtbare plek waardoor je het altijd bij de hand hebt. Zo kun je, als er opeens een uurtje vrijvalt, op je relax-lijstje kijken in plaats van op je to-do-lijstje. Ook voor die ingeplande momenten voor jezelf (zie boven) dienen ze tot inspiratie.
Kies voor een leven dat past bij wie jij bent, ook als dat afwijkt van het leven van de mensen om je heen
4. ‘Ik kom er even bij je op terug’
Neem altijd je tijd om ergens antwoord op te geven. Leer jezelf aan om ‘Ik kom er even bij je op terug’ standaard paraat te hebben. Zo geef je jezelf de kans om te voelen of dit iets is wat je wilt en of het goed voor je is (soms verschillen deze antwoorden). Ook wanneer je je enthousiast voelt over de gestelde vraag, is het aan te raden om deze pauze toch te nemen. Zo kun je eerst heel positief zijn over een idee, maar een paar uur later voelen dat het eigenlijk toch te veel is. Geef jezelf dus, ook bij gevoelens van enthousiasme, de ruimte om de vraag te laten bezinken.
5. Communiceer
Niet iedereen begrijpt wat hoogsensitiviteit is of heeft er interesse in om hier meer over te weten. Het is dus ook absoluut niet nodig om dit aan alle mensen om je heen te gaan uitleggen en op erkenning of begrip te hopen. Het is vooral belangrijk dat jij van tevoren voor jezelf bepaalt wat jij nodig hebt of hoe je iets wilt doen. En dit vervolgens heel helder en direct communiceert. Je hoeft hierbij echt niet steeds te benoemen waar deze behoefte of keuze vandaan komt. Mensen willen vaak gewoon weten waar ze aan toe zijn. En jij kunt ze hierbij helpen door hen dit zo duidelijk mogelijk te vertellen.
Zoals: ‘ik heb een drukke week gehad, dus ik blijf vanavond maar even’, ‘het gaat me helaas niet lukken, dus ik wil onze afspraak graag verplaatsen’ of ‘ik kan me beter concentreren in een aparte werkruimte (of met een koptelefoon op)’. Doe in je communicatie niets af aan jezelf, bied geen excuses aan voor jouw overprikkeling of andere behoeften, sta voor wie jij bent en voor wat jij nodig hebt.

Inger Strietman (1979) is coach, spreker en schrijver. Ze is gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, gezond egoïsme en burn-out. Als coach begeleidt zij hoogsensitieve, gedreven vrouwen naar een leven dat echt bij hen past.
Meer lezen?