Hoogsensitieve personen zijn goed in het aanvoelen van emoties van anderen. Dit is al uit eerdere onderzoeken gebleken. Onderzoekers van universiteiten in Canada onderzochten een specifiek aspect hiervan. Zij bekeken hoe sterk HSP’s de emoties van personages in een filmfragment overnemen. Amanda McQuarrie en collega’s lieten 305 studenten van de Universiteit van Manitoba kijken naar korte filmfragmenten. Die zijn specifiek gemaakt om emoties op te roepen. De tien fragmenten triggeren zowel positieve emoties zoals vermaak, trots en liefde als negatieve emoties zoals walging, angst, verdriet en boosheid. Elke deelnemer kreeg twee positieve fragmenten te zien, twee negatieve, twee neutrale en vier gemengde. Die laatste waren clips met een mix van gênant/grappige of gênant/vernederende situaties.

Films kijken
De deelnemers kregen voorafgaand aan elke clip de opdracht om hun hele aandacht te richten op de film, deze goed tot hen te laten doordringen en te proberen mee te voelen met het personage. Na elk fragment gaven de deelnemers aan hoe sterk zij zelf de negen emoties van de vragenlijst hadden ervaren. Tot slot vroegen de onderzoekers de studenten in welke mate zij dachten dat hun gevoel overeenkwam met het gevoel van de hoofdpersoon uit het filmfragment.
Sterke affectieve empathie
De resultaten bevestigen de sterke affectieve empathie van HSP’s. Hoogsensitieve personen voelen de opgeroepen emoties uit de clips sterker dan niet-hoogsensitieve mensen. Zowel de positieve als de negatieve en de gemengde emoties. Ook ervaren ze meer verschillende emoties na het bekijken van een filmfragment. Een videoclipje roept bij hen dus meer intense gevoelens op. Ook zeggen HSP’s vaker dat ze denken hetzelfde te voelen als de hoofdpersoon van het fragment.
Leren omgaan met emoties van anderen
Een bijwerking van dit talent om andermans emoties goed aan te voelen is overspoeld raken. De onderzoekers zagen dat ook terug bij de hoogsensitieve studenten. Zij hadden meer stress doordat ze meeleefden met de hoofdpersonen. Voor HSP’s is het dus belangrijk om te leren hoe ze moeten omgaan met emoties van anderen.
Als sociaalwetenschappelijk onderzoeker verkent drs. Esther Bergsma de eigenschap hoogsensitiviteit en is ze verbonden als vaste auteur van HSP Magazine
Meer lezen?
Bij ons stond in de krant dat iemand een bierflesje dwars door zijn eigen tv smeet omdat hij het oneens was met de scheidsrechter.
Ik ga altijd bewust aan de andere kan van de bank zitten bij een spannende film, mijn man slaat, gilt, schopt, hij gaat helemaal in de film op. Geen actiefims na 2200 uur, anders slaapt hij niet meer (en ik dus ook niet)