Recensie boek: ‘Hoogsensitieve mannen’ van Tom Falkenstein

Auteur Tom Falkenstein is ervan overtuigd dat vooral gevoelige mannen een sleutelrol kunnen vervullen bij de bevrijding van het klassieke manbeeld, omdat zij breken met het beeld van ‘de sterke man’ en dat aanvullen. Hoogsensitieve mannen kunnen zorgen voor een grotere masculiene veelzijdigheid en daarmee een bijdrage leveren aan een oplossing van de zogenaamde mannelijkheidscrisis. 

Hoogsensitiviteit als kracht

Tom Falkenstein is psychotherapeut en HSP-expert en hij heeft een eigen praktijk in Berlijn. Hij werkte onder andere samen met Elaine Aron. Als therapeut behandelt hij hooggevoelige mannen waarbij hij de mannen uitnodigt om over hun schaamte van hun aangeboren eigenschappen heen te stappen en deze juist in te zetten als kracht. In zijn boek ‘Hoogsensitieve mannen’ geeft hij veel theoretische uitleg, concrete tips en casusvoorbeelden. Een aanrader om te lezen, niet alleen voor hoogsensitieve mannen!

Angst om niet mannelijk genoeg te zijn

De angst om niet mannelijk genoeg te zijn of zelfs ‘vrouwelijk’ over te komen is vaak de hoofdreden voor het harde en starre pantser dat veel mannen zichzelf door de maatschappij laten opleggen. Het zijn die mannen die zich snel schamen als ze de indruk krijgen dat ze zich niet gedragen zoals een ‘echte man’ dat zou moeten doen. Als we ons schamen brengen we dat vaak in verband met de angst om buitengesloten te worden. Dit proces begint vaak al in de jeugd. Denk bijvoorbeeld aan expliciete kleinering door andere mannen. Vaders die hun ‘aanstelligere’ zoon afwezen of door klasgenoten die hen pestten of vernederden. Of door de meer subtielere vorm van afwijzing door bij teamsporten op school buitengesloten te worden doordat je als jongen voorzichtiger en terughoudender bent dan andere jongens. 

Deze recensie is geschreven door Pieter Datthijn.

Kentering in het manbeeld

Gelukkig zien we een langzame kentering optreden. Noem het mannen-emancipatie. Minder zwart-wit denken. De ruimte dat mannen geleidelijk aan ook hun gevoelens meer mogen uiten. HSP-mannen die zelfbewuster, zelfverzekerder en authentieker met hun gevoeligheid omgaan, zullen dit maatschappelijke veranderingsproces meer kunnen stimuleren. Ze kunnen als voorbeeld dienen voor hoogsensitieve mannen die hun emotionele behoeften niet of nauwelijks kunnen uiten. 

Nadelige gevolgen van het ontkennen van je sensitiviteit

Hoogsensitieve mannen die bewust of onbewust proberen te leven zoals de meerderheid dat graag wil en zoals de mannen leven die minder gevoelig zijn. Dat heeft vaak als resultaat dat HSP-mannen een leven leiden dat niet past bij hun temperament. Dat kan betrekking hebben op het gezinsleven, de keuze van vrienden en kennissen, hoe de vrije tijd besteed wordt, de werkomgeving, de woonplaats enz. Als gevolg daarvan zijn veel hoogsensitieve mannen ontevreden, prikkelbaar en uitgeput. Bovendien vertonen ze ongezonde leefpatronen (zoals alcohol- en drugsgebruik, teveel eten) om hun gespannenheid te verminderen en om voor de korte termijn hun ontevredenheid niet te voelen. Een langdurig structureel patroon van ontevredenheid en gespannenheid kan leiden tot een angstig en/of depressief leven. In ernstige gevallen kan het leiden tot suïcidaal gedrag. In Nederland en andere West-Europese landen plegen mannen twee keer zo vaak zelfmoord als vrouwen, terwijl bij vrouwen de diagnose depressie vaker gesteld wordt. Het verband tussen hoogsensitiviteit en suïcidaal gedrag bij mannen is niet wetenschappelijk vastgesteld. 

Fijner leven als hoogsensitieve man

Waaraan deze ontevreden en prikkelbare mannen moeten werken is een inkoppertje. Ze moeten beter voor zichzelf zorgen. Hun emotionele behoeften uiten. Grenzen tegenover anderen duidelijk aangeven. Meer pauzes en rust nemen. En concrete veranderingen in je dagelijks aanbrengen om meer het gevoel te hebben dat jij als hoogsensitieve man je leven kunt inrichten op een manier die bij jou past. En hierbij accepteren dat niet iedereen, ook eventueel je dierbaren, niet staan te juichen als je deze concrete veranderingen doorvoert. 

Hoe werk je aan de acceptatie van je hoogsensitiviteit?

De meeste tips om als man goed om  te gaan met bewustwording en acceptatie van je hoogsensitiviteit is niet wezenlijk anders dan de benadering voor hoogsensitieve vrouwen. Falkenstein geeft in zijn boek  tips over onder andere: uitvoering van een bodyscan met de nadruk op lichamelijke ontspanning,  meditaties, het oproepen van positieve stabiliserende beelden, het in het algemeen meer ruimte nemen voor ontspanning en rust (zoals de natuur in) en ervoor zorgen dat je regelmatig andere HSP-mannen spreekt over je hooggvoeligheid. 

Daarnaast worden veel tips gegeven voor het ‘leven van alledag’ hoe om te gaan met de inrichting van je vrije tijd, je werk en omgaan met relaties en vriendschappen. Denk aan het bewust opzoeken van positieve prikkels door bijvoorbeeld het luisteren naar klassieke muziek of het bezoek aan een fotomuseum. Vermijd op je werk multi-tasking en als het mogelijk is de keuze maken voor een parttime-baan. Zoek de vriendschappen onder ‘bondgenoten en vertrouwelingen’, wel of niet hoogsensitief, bij wie jij je waardevol en veilig voelt. 

Verschillen tussen hoogsensitieve mannen en vrouwen

De eigenschappen tussen hoogsensitieve mannen en vrouwen zijn niet andersoortig. Wat wel vaak voorkomt volgens auteur Falkenstein is dat veel HSP-mannen zich in het gezelschap van vrouwen prettiger voelen dan als ze met mannen onderling zijn. Sommige hoogsensitieve mannen kunnen zich onmannelijk voelen wanneer ze samen met andere mannen zijn. Veel HSP-mannen hebben meestal één of twee goede vriendinnen met wie ze een sterke band hebben zonder intimiteit maar wel met diepgaande gesprekken met hierin veel ruimte voor het uiten van gevoelens. Het makkelijk uiten van gevoelens is de drijfveer voor deze vriendschappen; iets wat bij mannen onderling niet altijd geaccepteerd wordt. 

Kern van het boek

HSP-mannen dienen goed voor zichzelf te zorgen. Goed zijn voor jezelf kan betekenen dat je streng en duidelijk bent, maar nooit dat je jezelf afwijst, beschaamt, bestraft of overdreven veel kritiek geeft. De kern van het boek is dat je een goede vriend van jezelf wordt en je eigen hooggevoeligheid met welwillendheid en acceptatie tegemoet treedt. Hierin een voorbeeld voor andere mannen zijn die worstelen met hun hooggevoeligheid is een mooie bijkomende uitkomst. 

Lees ook het persoonlijke verhaal van de hoogsensitieve Erwin: ‘Mijn doel is niet meer promotie met hoog salaris en een auto‘.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *