Het hoogsensitieve brein

Door Esther Bergsma

Uit onderzoek weten we dat het brein van hoogsensitieve mensen informatie diepgaander verwerkt dan van niet-hoogsensitieve mensen. Ze schakelen meer hersendelen in als ze een taak verrichten en er zijn meer verbindingen tussen breingebieden.

Bianca Acevedo en haar collega’s onderzochten recent of dat verschil ook optreedt als mensen geen taak uitvoeren. Ze vroeg 15 mensen om in een fMRI scanner te liggen. Eerst lieten ze de deelnemers een zogenoemde empathie-taak uitvoeren. Ze bekeken en beoordeelden foto’s van gezichten op de emoties die ze opriepen. Daarna kwam het belangrijkste deel van het onderzoek: 5 minuten relaxen. 

Een actiever brein kost meer energie

Tijdens rust blijkt het hoogsensitieve brein ook veel actiever. Het zogeheten Default Mode Network is een hersendeel dat actiever wordt als er geen gerichte aandacht nodig is. Dat netwerk is bijvoorbeeld betrokken bij dagdromen, herinneringen ophalen en bij inleven in anderen. Uit eerder onderzoek bleek al dat dit netwerk actiever is bij HSP’s. In rust is dat ook het geval. Uit dit onderzoek blijkt dat het hoogsensitieve brein dan vooral werkt aan het opslaan van alle ervaringen in het episodisch geheugen (dit betreft persoonlijke gebeurtenissen). Dat kost energie, maar is ook nuttig. Het helpt in het voorbereiden op vergelijkbare situaties: zowel bij het herkennen van gevaren als van mogelijkheden. 

Empathie-gebied in hersenen sterker geactiveerd

In dit onderzoek hadden de deelnemers net een empathie-taak gedaan. De hersengebieden die hiermee te maken hebben waren ook tijdens de daaropvolgende rust sterker geactiveerd bij HSP’s. Kennelijk blijven HSP’s nog even bezig met het verwerken van alle emoties die ze hebben ervaren en het inleven in de ander.

Verder blijkt uit dit breinonderzoek dat een aantal circuits die onbewuste processen aansturen wat minder geactiveerd zijn terwijl de bewuste cognitieve verwerking meer geactiveerd is. Ook de aandachtsnetwerken zijn sterker geactiveerd. De conclusie van de onderzoekers is dan ook dat de hersenen van HSP’s na een sociale/emotionele taak tijdens rust actiever bezig zijn de opvallende elementen eruit te halen, de ervaringen in het geheugen op te slaan, cognitief alles te verwerken en de lichaamsprocessen adequaat aan te sturen. 
Logisch dat HSP’s meer hersteltijd nodig hebben.

Bron: Acevedo, B. P., Santander, T., Marhenke, R., Aron, A., & Aron, E. (2021). Sensory Processing Sensitivity Predicts Individual Differences in Resting-State Functional Connectivity Associated with Depth of Processing. Neuropsychobiology, 80(2), 185-200.

Meer lezen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *