Je kind lust kiwi en het lust yoghurt. Maar het lust geen yoghurt met kiwi, want dan zitten er stukjes in de yoghurt en dat is vies. Groente gaat er moeizaam in en nieuwe gerechten worden bij voorbaat al afgeschreven.
Elk gezin heeft weleens strijd aan tafel, maar het blijkt dat vooral hooggevoelige kinderen problemen hebben met eten. En vooral jonge hooggevoelige kinderen zijn slechte eters. Ze lusten bepaald eten niet of vinden een bepaalde smaak of structuur onprettig. Vooral onbekend eten is een veel genoemd probleem. Nieuwe gerechten betekenen weer een nieuwe ervaring met nieuwe prikkels. Het smaakt anders, het ruikt anders en het voelt anders. Daarbij is je kind aan het eind van de dag vaak al vol van de prikkels die de dag heeft gebracht. Dus tijdens het avondeten heeft je kind al veel om te verwerken. En met zijn allen aan tafel zit levert ook nieuwe prikkels op. Hoe kun je er voor zorgen dat het avondeten wat soepeler verloopt?

‘Over vijf minuten gaan we eten’
Wees voorspelbaar. Geef ruim op tijd aan dat jullie bijna aan tafel gaan. Op deze manier kan je kind zijn speelactiviteit goed afronden en weet hij wat er precies gaat gebeuren. Op vaste tijden eten is zeker aan te raden. Structuur en weten wat er gaat gebeuren is erg belangrijk voor hooggevoelige kinderen.
Niet te laat gaan eten
Eet het avondeten niet te laat. Hoogsensitieve kinderen hebben vaak veel last van prikkels en na een lange schooldag, wellicht nog gevolgd door BSO of sport, zijn ze vaak helemaal op. Des te later je gaat eten, des te minder energie ze nog hebben voor het eten. Dit geldt overigens ook voor het uitproberen van een nieuw recept. Doe dit op een dag dat je kind alle energie heeft om het te proeven, niet na een drukke dag.
Hoe zit jij erbij?
Kijk naar jezelf. Je kind neemt gedrag van jou over. Eet jij bepaalde dingen niet? En hoe zit je aan tafel? Zit je lekker in je vel of ben je juist ontzettend onrustig? Je kind voelt dit en spiegelt je gedrag. Wanneer je zelf verandert zal je kind dit voelen en ook mee veranderen.
Voorzichtig met kruiden
Wees zorgvuldig met kruiden. Hoogsensitieve kinderen zijn vaak erg gevoelig voor kruiden en jouw zorgvuldig bereide maaltijd kan ineens teniet worden gedaan door een paar kruiden die je toegevoegd hebt. Bij een jong kind is het sowieso handig om eerst pure smaken te leren kennen, maar ook bij oudere kinderen kan je kruiden weglaten of milde kruiden kiezen.
Laten afkoelen
Laat het eten wat afkoelen voordat je iedereen aan tafel roept. Als je kind heel gevoelig is voor temperatuur kan het best vervelend zijn dat hij of zij pas aan het eten begint als de rest allemaal al klaar is. Een goede oplossing kan zijn om alvast wat eten op een bord te doen (terwijl de rest van het eten nog in de pan met deksel blijft) zodat het eten al een beetje afkoelt.
‘Mijn zoon wil in sommige omgevingen niet eten of drinken. Zijn we bijvoorbeeld bij opa op bezoek in het verpleegtehuis, dan wil hij daar niets drinken. Hij vindt alles daar vies, ook de glazen waar het drinken in zit, omdat het daar vaak niet lekker ruikt. Of als we op een bankje zitten te picknicken, en er ligt troep naast het bankje, dan is zijn eetlust ook al weg. Hij kan aan de andere kant wel erg genieten van lekker eten in een fijne omgeving. Hij eet dan ook echt met aandacht.’
Straffen werkt averechts
Straffen komt hard aan bij hooggevoelige kinderen. Het kan soms moeilijk zijn om niet boos te worden. Maar straffen werkt juist averechts. En door te straffen kan je kind eten als iets stressvols gaan ervaren. Blijf rustig, je kind doet het er niet om en het is zeker geen aanstelgedrag.
Aparte vakjes
Neem een bord met vakjes. Soms vinden kinderen het heel vervelend als verschillende smaken door elkaar gaan. Een bord met verschillende vakjes kan handig zijn om dat te voorkomen. De mond is voor veel hoogsensitieve kinderen een zeer gevoelig zintuig. Verschillende smaken door elkaar komen dan te sterk binnen.
Samen koken
Laat je kind je helpen bij de voorbereiding. Vraag wat je kind wil eten en hou daar ook rekening mee. Ga samen naar de supermarkt. Betrek je kind bij het hele proces van kiezen, kopen (of zelf verbouwen) en klaarmaken. Want HSP’s zijn vaak erg nieuwsgierig en willen nieuwe dingen best graag leren. Maar totaal onverwacht witlof op het bord leggen is dan niet de juiste aanpak.
Weinig prikkels
Hou het rustig aan tafel. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding. Doe de tv uit en leg geen speelgoed op tafel.
‘Bij mijn gevoelige dochter wisselt haar smaak heel erg. Wat ze deze week lekker vind, kan volgende week niet meer lekker zijn. Mij verbaasde dat best wel, tot ze eens vertelde dat bij haar de associaties met het eten heel belangrijk zijn. Had ze iets favoriets gegeten terwijl er iets vervelends gebeurde, dan associeerde ze dat eten met het vervelende gevoel en lustte ze het later niet meer.’
Meer info over hoogsensitieve kinderen op www.happyhooggevoeligekids.nl en www.hoogsensitief.nl.
Lees ook dit artikel over hoogsensitieve kinderen in de klas.
Meer lezen?
Pingback: Eten met een HSP niet altijd gezellig - Ingebeleeft.nl