Column: ‘Carrièreadvies’

Rick van der Rest werkt aan een nieuw product tegen online fraude. Hij schrijft gedichten en is vader van Zoë (11), Isa (8) en partner van Wendy. Rick neemt ons in zijn columns mee in zijn dagelijkse leven, succesvol willen zijn en leven in je gevoel.

Ik weet het nog goed. Of ik even vijf minuten de tijd had. De reorganisatieadviseur nam me apart. “Waarom ben je toch zo emotioneel, Rick? Een goede leider is rationeel en kalm. Zo hoor jij je werk ook te doen.” Ik sputterde tegen: “Ik leg al mijn gevoel in wat ik doe. Dat is toch de basis voor succes?” Hij was het volstrekt met mij oneens en ik bleef met een kater achter.

Foto: Joke Schut

Het was niet de eerste keer dat ik zoiets hoorde. Op de universiteit gold dezelfde mantra. Succes vraagt dat je koel en berekenend bent. Je moet alle opties overzien en continu de juiste keuzes maken. Het is iets waar ik me onbewust aan probeerde te conformeren. Ik leerde mezelf een taal aan ontdaan van emoties. Me te presenteren als analytisch en rationeel. Mijn gevoel net zolang te onderdrukken totdat ik de juiste antwoorden gaf.   

Alleen op de momenten dat ik in een hoek werd gedrukt, schoot mijn gevoel eruit. Kwamen mijn vuur en beleving terug. Vertelde ik waar ik in geloof, hoe ik het al voor me kon zien en het alleen maar hoefde te gebeuren. Had ik altijd gelijk op deze momenten? Zeker niet. Maar op de één of andere manier lukte het me dan wel om een weg te vinden om er te komen.

Het is nu bijna zomer en ik kijk terug op de eerste twintig jaar van mijn werkleven. Ik zet op een rijtje welke lessen ik heb geleerd. Allereerst: spreek je uit. Laat zien wie je bent en waar je voor staat. In het leven draait het vooral om samenwerken. Het is beter om vooraf te weten dat je geen klik hebt dan op een cruciaal punt te moeten onderkennen dat je zaken fundamenteel anders ziet. 

Ten tweede: voel. Voel. Echt, ik meen ik het. Voel. Door te voelen, leer jij jezelf kennen. Sluit je er niet voor af, maar omarm het. Er komen tijden dat het heel moeilijk gaat worden. Je zwaar onder druk komt te staan. Wanneer jij jezelf kent, red je het. Weet je hoe jij jezelf kunt helpen en hoe je kunt relativeren. Dat heb je nodig. 

Dan de laatste les: huil en lach. Wat je aan het huilen brengt en aan het lachen maakt, dat is wat ertoe doet voor jou. Stippel zo je koers uit. Zorg ervoor dat je zo vaak mogelijk in de gelegenheid komt om keihard te lachen en probeer te repareren in de samenleving wat je verdrietig maakt. Aan het einde van de dag én bij de start van je zomervakantie weet je dan waarom jij zoveel van je werk houdt en waarom je het graag de rest van je leven blijft doen. 

Meer lezen?

1 gedachte over “Column: ‘Carrièreadvies’”

  1. Beste Rick, jij hebt juist een onuitwisbare indruk bij mij achter gelaten! Ik ken jou niet anders dan iemand die rust en vooral liefde uitstraalt. Geen harde taal, maar vooral alles met mooie woorden benoemen. Zo ken ik jou. Vooral blijven zoals je bent!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *