Welke beroepen zijn fijn voor HSP’s?

Hoogsensitieve mensen zijn erg gevoelig voor hun omgeving. Als deze positief is, zal de HSP floreren en beter functioneren dan gemiddeld. Maar als de omgeving niet optimaal is, zal de hoogsensitieve mens vast komen te zitten, als het ware ‘verwelken’. Een erg naar gevoel en slecht voor je zelfvertrouwen, als je het geregeld niet volhoudt op je werk. Het is dus erg belangrijk dat je op een plek komt te werken die bij jou past, en je de positieve punten van je hoogsensitiviteit kunt gebruiken.

De groep hoogsensitieven is erg divers, en daarom de beroepen die erbij horen ook. Maar er zijn wel enkele algemene wijsheden te zeggen hierover. Volgens Eveline Baar, schrijfster van Sterk voelen op het werk zijn hoogsensitieve mensen vooral op hun plek in de volgende beroepsvelden:

Artistiek en creatief

In een artistiek beroep komt je creativiteit, intuïtie, verbeeldingsvermogen en gevoel voor schoonheid goed van pas. Je individualisme vindt zijn plek, alsook je introversie en je drive om zaken goed en zelfstandig af te handelen.

‘Ik schrijf artikelen, vaak naar aanleiding van interviews. Daarvoor is het een voordeel dat ik hoogsensitief ben: het lukt me vaak tot echte verbinding met de geïnterviewde te komen. Zeker als het om een portret gaat, lukt het me om het verhaal zo op te schrijven dat de geïnterviewde zich erg begrepen voelt, zelfs in dingen die hij of zij niet goed kon verwoorden, en dat lezers er ook door geraakt zijn.’

Zorg of dienstverlening

Werk je in de zorg of dienstverlening, dan kun je een beroep doen op je inlevingsvermogen, empathie en sociale of maatschappelijke betrokkenheid. Aandachtspunt bij werken in de zorg of dienstverlening is ‘begrenzing’. Je talent om je te kunnen inleven in de ander vraagt dat je eerst goed voor jezelf zorgt. Probeer niet te verdwijnen in de emoties van de ander, of de zorg voor de ander mee naar huis te nemen. Goed voor jezelf zorgen is van groot belang in deze beroepen om te voorkomen dat je chronisch overprikkeld raakt.

‘Ik werk als logopedist met kinderen en volwassenen met net wat specialere behoeftes en meerdere (complexe) hulpvragen. Ik merk dat mijn cliënten met ASS zich snel bij mij op hun gemak voelen (met natuurlijk af en toe een uitzondering!). Ouders staan soms ervan te kijken dat hun kind dan wel met mij contact maakt of op schoot komt zitten. Dus ik kan zeker mijn kwaliteiten goed inzetten. Alleen is het nog een uitdaging om met de moeilijke momenten en slechte buien van deze doelgroep om te gaan en het niet mijn humeur te laten beïnvloeden. Maar dat gaat vast en zeker lukken.’

In bepaalde beroepsgroepen komen de talenten van HSP’s goed tot uiting

Advieswerk

Een adviesrol is een rol waarin je creativiteit, je analytisch vermogen en vermogen tot observeren goed tot hun recht komen. Je hebt het talent om zaken van veel verschillende kanten te bekijken, waardoor je in een adviesrol goed op je plek bent.
Ook van belang is je vermogen om zowel op de details te weten hoe het zit als tegelijkertijd het totaaloverzicht te hebben. Hierdoor kom je tot gedegen conclusies voor op de langere termijn. Dit maakt dat je een gewaardeerd adviseur zult zijn. Je laat de besluitvormer in de positie dat hij gevoed is met informatie en analyse en zelf nadenkt over het besluit dat hij wil nemen. Bovendien heb je er vaak voor gezorgd dat alle betrokken partijen bijtijds zijn geïnformeerd en hun plek krijgen in het besluitvormingsproces.
De valkuil kan zijn dat je verdwaald raakt in de alternatieven of in je wens om het zo goed mogelijk inzichtelijk te maken. Leer dus ook om er een punt achter te zetten. Wanneer is het genoeg? Houd het kort, duidelijk en overzichtelijk, zodat de besluitvormer het ook kan volgen.

‘Ik ben omgevingsmanager bij een waterschap. Bij dijkversterkingsprojecten zorg ik ervoor dat de omgeving geïnformeerd wordt en betrokken is bij het project. Door mijn hoogsensitiviteit voel ik goed aan wat de omgeving nodig heeft en dat is een hele fijne eigenschap in mijn beroep.’

Wetenschap, kwaliteit en innovatie

Kwaliteitsverbetering en innovatie zijn ook typen werk waar je op je plek zult zijn. De combinatie van je innovatieve kant (creativiteit, je mogelijkheid om vernieuwende ideeën in te brengen en je verbeeldingskracht) met het praktisch maken ervan (bewaken van de kwaliteit, aandacht voor details en het afmaken, consciëntieus zijn), zijn van grote toegevoegde waarde voor een organisatie. Vooral in de wetenschap, innovatie, bij productontwikkeling of procesverbetering wordt op deze talenten een beroep gedaan.
De wetenschap heeft bovendien het voordeel dat je tegemoetkomt aan je behoefte aan kennis en je analytisch vermogen inzet om de rode draad uit informatie te halen.

‘Ik ben teamleider en ik voel snel aan wat de gevoelens zijn bij collega’s. Of ze bijvoorbeeld beledigd zijn geraakt door een mailtje van mij, of als ze zich niet happy voelen in het werk, als de werkdruk te hoog is. Als ik iets merk bij een collega, bespreek ik dat met diegene. Ik vind het heel belangrijk dat het dan ook echt ergens over gaat en dat de collega denkt: hier heb ik echt wat aan. Ik kan ook goed aanvoelen of een nieuw plan goed gaan uitpakken op de werkvloer, daar heb ik goede voelsprieten voor.’

Je eigen tijd indelen

Kok en kookboekenschrijver Yvette van Boven zegt in de Volkskrant: ‘Toen mijn vrienden al goede banen hadden, was ik nog aan het aanmodderen. Ik heb wel eens huilend in een hoekje gezeten: hoe moet het nu verder? Pas op mijn 40e viel alles op zijn plek. 
Ik begin elke werkdag met een bad, dan beantwoord ik mijn mail en bedenk een nieuw gerecht. Daarna ga ik anderhalf uur wandelen met de hond. Je kunt niet creatief zijn als je niet even de boel kunt loslaten. Ik zie het als een soort ieniemini-vakantie die ik elke dag neem. Ik spreek met niemand af voor half 11 ’s morgens. Dat ik mijn eigen tempo bepaal, vind ik belangrijk.
Na mijn burn-out ben ik signalen van vermoeidheid beter gaan herkennen. Dan word ik kortaangebonden en moet ik om alles huilen. Op vakantie zet ik mijn computer en telefoon tegenwoordig uit. Nou ja, meestal. Het is de enige manier die werkt, anders word ik zo weer teruggezogen. Ik voel me namelijk vreselijk verantwoordelijk.’

Geschikt voor de toekomst

Suzanne Nieuwenhuijs schrijft op www.bgmagazine.nl:  ‘In tijden van digitalisering en robotisering worden soft skills als creativiteit, verbindend vermogen en empathie genoemd als vaardigheden van de toekomst. Hoogsensitieve medewerkers beschikken hier van nature over. Door hoogsensitiviteit op de werkvloer te (h)erkennen, maak je je organisatie futureproof!
Hoewel sommige soft skills, zoals (cognitieve) empathie goed te ontwikkelen zijn, is er een groep medewerkers die hier van nature al over beschikt: de hoogsensitieve professionals. Zij beschikken over aangeboren talenten zoals emotionele intelligentie, kritisch denkvermogen, creativiteit en verbindende vaardigheden.
Hoewel hoogsensitiviteit lange tijd werd weggezet als ‘lastig’ en vooral geassocieerd werd met stress en burn-out klachten, begint hier verandering in te komen. Want hoewel het voor hoogsensitieve professionals doorgaans een grotere uitdaging is om werkgeluk te ervaren, kunnen zij van ongekende waarde zijn voor werkgevers.’

Meer lezen?

1 gedachte over “Welke beroepen zijn fijn voor HSP’s?”

  1. Een mooi inzicht gevend artikel waarbij de eigenschappen en vaardigheden van de HSP-er op een mooie manier inzetbaar/inpasbaar kan zijn (met terecht opgemerkt dat ook bij de HSP ers een diversiteit is en niet alles “1 op 1” passend is). Ook bepaalde randvoorwaarden zijn soms belangrijk, opdat een voor beide partijen optimale werkomgeving gecreëerd kan worden. Of juist meer een solo functie meer passend kan zijn (als zzp-er of anderszins). Bepaalde randvoorwaarden bieden ook meer ruimte voor groei en bloei van de HSP-er. En zoals bij vele mensen; ook balans is “key”. Hiervoor waken kan soms een lastige maar belangrijke opgave zijn, maar o zo belangrijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *