Typische aandoeningen bij HSP’s

Omdat hoogsensitieve mensen vaak gericht zijn op anderen, is het voor hen best moeilijk om hun eigen grenzen in de gaten te houden. Ze willen graag het algemeen belang dienen en cijferen zichzelf daarbij soms weg. Als ze moeten kiezen tussen hun eigen wensen en die van de ander, gaan ze vaak voor die van de ander. Kiezen ze voor hun eigen belang, dan voelen ze zich vaak schuldig, wat een vervelende sensatie is.

Het lichaam signaleert

Het is erg belangrijk dat hoogsensitieve mensen goed gaan aanvoelen wat hun eigen wensen zijn. Omdat ze zo gevoelig zijn, geeft hun lichaam vaak heel duidelijk aan wat het zou willen. Als je daarnaar gaat luisteren, geeft dat enorm veel welbevinden. Als je het negeert, kan het resulteren in allerlei kwalen. Beseffen dat je hoogsensitief bent, kan daarbij helpen: je krijgt veel meer prikkels binnen dan anderen, en verwerkt die ook diepgaander. Dat is alleen fijn als je genoeg rust kunt nemen, méér dan niet-hsp’ers nodig hebben. Het is dus niet zo raar dat je niet hetzelfde tempo wilt aanhouden als mensen in je omgeving.

Annek Tol (1959-2018) schrijft in haar boek Hoogsensitiviteit professioneel gezien: ‘Bij coaching van hsp’ers richten we ons niet alleen op het verminderen van de klachten, maar ook op het vergroten van de kwaliteiten die bij hoogsensitiviteit horen. En daarmee indirect ook op het vergroten van het zelfvertrouwen, waardoor stress en daarmee samenhangende klachten verminderen. Mijn ervaring is dat het herkennen en versterken van de kwaliteiten van de hsp’er de grootste herstellende impact heeft. Want als je iets hebt om trots op te zijn, dan ga je daar beter voor zorgen.’

Er zijn een aantal aandoeningen die veel voorkomen bij hoogsensitieve mensen. Vaak zijn deze het gevolg van het negeren van stresssignalen. Je lichaam geeft aan dat het niet goed gaat, in de vorm van bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn, gespannen spieren, suizende oren of een steeds grotere gevoeligheid voor geluid. In de geestelijke gezondheidszorg blijkt de helft van de cliënten hoogsensitief te zijn. Helaas hebben veel mensen dus veel last van hun hooggevoeligheid. Hieronder een aantal aandoeningen die vaak voorkomen bij hsp’ers.

Burn-out

Het schijnt dat 50% van de hsp’ers een burn-out krijgt. Daarmee zijn ze dus een echte risicogroep. Veel voorkomende psychische symptomen zijn geheugen- en concentratieproblemen. Ook een kort lontje komt veel voor. Verder heb je continu het gevoel hebt dat je uitgeput en opgebrand bent. Mind-psychoog Liedewij Hendriks: ‘Als ik aan mensen die een burn-out hebben gehad, vraag hoe dat nu zo gekomen is, hebben ze het eigenlijk zelden over de stressveroorzakende factoren. Ze hebben het meer over de manier waarop ze ermee omgingen. “Ik durfde geen nee te zeggen, ik durfde geen hulp te vragen, ik trok me alles heel erg aan, ik voelde me overal verantwoordelijk voor.” En ze zeggen vooral: “In het begin ervaarde ik wel spanningsklachten, maar die heb ik onderschat. Ik heb ze gewoon genegeerd.” Toen is de burn-out ontstaan. En daarmee wil ik aangeven hoe belangrijk het is dat je de eerste signalen herkent en er ook echt iets mee doet.’
Meer informatie: www.stressedout.nl

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) is de naam voor ernstige vermoeidheidsklachten. Je bent langer dan zes maanden achter elkaar moe en dat komt niet door inspanning of een slaaptekort. Rust nemen helpt niet tegen de moeheid. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je veel minder kunt doen dan je gewend was, thuis, voor je studie, werk, sport of bij sociale activiteiten. Deze aandoening wordt ook wel ME genoemd. We weten niet waardoor de ziekte ontstaat, maar het is wel zo dat bij langdurige stress de kans hierop groter wordt. Er is geen behandeling voor CVS, behalve gesprekken bij de psycholoog (cognitieve gedragstherapie).  
Meer informatie op de website van de patientenvereniging: www.mecvs.nl.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je last hebt van chronische pijn, vooral in spieren en bindweefsel. Vaak gaat deze pijn gepaard met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. De klachten kunnen soms erger zijn en soms minder. Fibromyalgie valt onder de reumatische aandoeningen. Het komt voor bij twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen. De oorzaak is niet bekend, maar een folder over fibromyalgie uit het ziekenhuis geeft aan: ‘Er is een theorie over fibromyalgie dat het iets te maken zou hebben met het mechanisme waarmee prikkels uit de buitenwereld geselecteerd worden.’ Dit wijst op een relatie met hoogsensitiviteit.
Fybromyalgie en Samenleving is de patiëntenvereniging, ze geven ook een tijdschrift uit. Meer info op www.fesinfo.nl

Prikkelbare darmsyndroom

Kenmerkende klachten bij het prikkelbare darm syndroom (PDS) zijn buikpijn, buikkrampen, chronische verstopping, diarree of juist afwisselend diarree en verstopping. Ook gasvorming in de darmen en een opgezette buik na de maaltijd kunnen voorkomen. Sommige mensen hebben altijd last van PDS, maar bij de meeste patiënten zijn de klachten niet altijd aanwezig. De klachten spelen vaak op of verergeren bij spanning of drukte. PDS-patiënten ervaren vaak onbegrip en maatschappelijke problemen.
Meer info op de website van de belangenvereniging: www.pdsb.nl.

Verslavingen

Hoogsensitieve mensen kunnen gauw overprikkeld raken. Er komen zoveel indrukken binnen dat normaal functioneren soms moeilijk is. Het kan dan fijn zijn om in een roes te komen. Dat drukke cafébezoek is wel te doen als je een paar biertjes op hebt. ’s Avonds tot rust komen gaat beter met een joint. Als een soort zelfmedicatie kan middelengebruik helpen om ‘te dempen’. Het wordt hierdoor wel moeilijker om goed in contact te staan met jezelf en je eigen behoeften en je komt eerder in een neerwaartse spiraal terecht. Daarom zijn hoogsensitieve mensen een risicogroep als het gaat om verslavingen.
Meer informatie op www.drugsinfo.nl. Er is ook een tijdschrift: LEF, www.lef-magazine.nl.

De cirkel van overprikkeling door Annek Tol.
Figuur uit het boek Hoogsensitiviteit professioneel gezien van Annek Tol.

Meer lezen?

5 gedachten over “Typische aandoeningen bij HSP’s”

  1. Pingback: Help! Ik ben gevoelig voor chocolade - Ingebeleeft.nl

  2. Ik heb lang last gehad van een extra systole, maw: een overslaande hartslag, vooral ervaren in rust. Ben uiteindelijk door eigen inzichten bij voetreflex behandeling terechtgekomen, een mevrouw die zelf hoogsensitief is, dus volledig begrip en ben na een behandeling, met veel sensaties in mijn lichaam, er volledig vanaf gekomen, dat is nu 1,5 jaar geleden. Het gaat ook over openstaan en vertrouwen hebben in alternatieve geneeswijzen. De huisarts met wie ik een goed contact heb en mij betablokkers wilde geven heb ik dit verteld en vond het mooi voor mij en zou de tip in gedachten houden!
    Wellicht kan iemand hiermee geholpen zijn!

    1. Oh wauw mag ik weten bij wie je bent geweest? Ik heb ook last van extrasystole echt dagelijks en dan bijna continu wil er zo graag vanaf! Niemand heeft me tot nu toe geholpen.. helaas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *